On smatra kako zapadne sile, pogotovo Evropska unija, trebaju pristupiti procesu pomirenja u BiH na novi, “robusniji” način. Znači li to da međunarodna zajednica planira zategnuti kaiš domaćim političarima?

Naime, Incko je izrazio povjerenje u svog nasljednika Kristijana Šmita, koji će preuzeti dužnost 1. avgusta, naglasivši kao problem što je pola miliona ljudi napustilo BiH u posljednjih 15 godina.

– Među njima su mnogi od najbistrijih, i ne želimo da ova zemlja bude prazna zemlja u kojoj žive samo političari i penzioneri. Ne možemo sebi priuštiti da ne radimo ništa – naglasio je Incko.

On je podsjetio da je 2009. godine “međunarodna zajednica odlučila da se prisustvo Kancelarije visokog predstavnika mora smanjiti”, da treba biti “manje Dejtona, a više Brisela”, što „nije prošlo tako sjajno“.

Činjenica je da domaći političari, kad im je međunarodna zajednica prepustila odgovornost na upravljanje državom, nisu učinili gotovo ništa ili vrlo malo. Smatra ovo politička analitičarka Tanja Topić.

– Pojačali su animozitete, mržnju pretvorili u društveno poželjnu vrijednost, opljačkali javna dobra, osiromašili zemlju i građane natjerali da emigriraju – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Dodaje da je međunarodna zajednica i njeno djelovanje u BiH domaćim političarima izgovor i alibi za nerad i međusobne blokade i opstrukcije.

– Mi ne da ne idemo naprijed bez tutorstva, već nazadujemo ako kažem da su nam trebale dvije godine za rješenje jednog od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Tim tempom će nam trebati tri decenije da uđemo u EU – smatra Topićeva.

Dodaje da ne može unaprijed znati kako će novi visoki predstavnik Kristijan Šmit djelovati u BiH, ali svakako ističe važnost dijaloga kao koraka naprijed.

– Nama jedan Nijemac ne diktira put; to su bezobrazna i bahata pojednostavljivanja. Taj Nijemac (Kristijan Šmit) je dobio mandat koji mu je proistekao iz Dejtonskog sporazuma, istog sporazuma u koji se zaklinju domaći političari, upravo oni koji osporavaju OHR – kaže Tanja Topić.

Dodaje da nam je potrebna nova plejada domaćih političara, koji neće jahati na ratnoj retorici i nacionalizmu, koji neće biti retrogradni i koji umiju razgovarati.

– Mi ne poznajemo kulturu dijaloga i kompromis, znamo galamiti i rušiti. Razum je u politici ustuknuo pred emocijama. Poštujem politički stav da nam stranci ne trebaju, da ne treba da nam sole pamet, ali onda treba biti dosljedan, pa ne uzimati ogromna finansijska sredstva od te “omražene” međunarodne zajednice – kazala je Topićeva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here