Narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović na svom je Facebook profilu komentarisao uvođenje Zakona o kažnjavanju negiranja genocida i veličanja zločinaca u BiH. U postu stoji:

Strogo kažnjavanje onih koji negiranju genocid i veličaju ratne zločine i zločince je civilizacijska obaveza i ključni uslov za uspostavljanje trajnog mira.

Pozdravljam stupanje na snagu ovih odredaba krivičnog zakonika u BiH, smatramo da su one morale biti na snazi mnogo ranije, ali je nakon pravosnažnosti presuda medjunarodnih sudova koje potvrdjuju genocid ovaj Zakon došao u posljednjem trenutku.

Sa šireg aspekta kažnjavanje za negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca u BiH je samo prvi korak, sljedeći korak mora biti uvodjenje tih odredaba i u krivični zakonik Srbije.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju smo podnijeli Parlamentu, izmedju ostalog, predvidja i donošenje tog Zakona u Republici Srbiji.

Vlast u Srbiji trenutno čine isti oni ljudi koji su vladali Srbijom u vrijeme planiranja, sprovodjenja i prikrivanja genocida u BiH. Taj nedostatak političke odgovornosti i hrabrosti ogleda se i u činjenici da se takva vlast danas krije iza čitavog srpskog naroda izbjegavajući da se suoči sa porazom i osudom te genocidne politike.

Da je bilo zrelosti i hrabrosti političkih predstavnika srpskog naroda naša rezolucija bi bila usvojena i implementirana, njom bi odgovornost za genocid i druge zločine nad bošnjačkim narodom dobila ime i prezime.

Zemlje regiona svojim rezolucijama jasno osudjuju genocid u Srebrenici i prihvataju pravosnažne presude medjunarodnih sudova, dok Srbija zahvaljujući neodgovornoj politici vlasti polako postaje izolovano ostrvo na kome se slobodno veličaju genocid, ratni zločini i zločinci.

Ne smijemo dozvoliti da buduće generacije naša dva naroda budu taoci ovih teških otvorenih pitanja.

Politika koja je dovela do genocida mora biti osudjena na njenom izvoru, a rezultati takve politike poništeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here