Home GLOBUS Masovne deložacije Palestinaca iz istočnog Jerusalema

Masovne deložacije Palestinaca iz istočnog Jerusalema

Okružni sud u Jerusalemu naložio je prošle sedmice, u dva odvojena slučaja, deložaciju desetaka Palestinaca iz njihovih domova. Korisnici oduzete palestinske imovine biće udruženja jevrejskih doseljenika koji su tvrdili da je ta imovina pripadala Jevrejima prije 1948. godine, piže list Haretzh.

Prema izraelskom zakonu, vraćanje imovine od prije rata 1948. godine dopušteno je samo Jevrejima, dok Palestinci nemaju pravo na povrat imovine napuštene prije 1948. godine.
Prekršajni sudija u Jerusalemu presudio je da 26 članova porodice Al-Fatah Rajbi, koji žive u četvrti Baten al-Hawa na Silwanu u istočnom Jerusalemu, moraju predati svoje domove udruženju jevrjeskih doseljenika “Ateret Cohanim”. Spomenuta palestinska porodica tamo živi od 1966. godine, nakon što je njihov djed kupio zemljište od palestinskog prodavača. Međutim, sud je prihvatio tvrdnju predstavnika “Ateret Cohanim” da su Jevreji posjedovali sporno zemljište prije 1948. godine kao dio jemenske četvrti u Silwanu.

Okružni sud u Jerusalemu je 2001. godine odobrio zahtjev tri člana spomenutog jevrejskog udruženja da postanu povjerenici zemljišta na kojem je oko 700 Palestinaca izgradilo kuće. U jednoj od brojnih parnica sud je čak naložio deložaciju 11 palestinskih porodica koje broje 67 članova iz Baten al-Hawa. Palestinske porodice žalile su se pred okružnim sudom u Jerusalemu, još nije donesena konačna presuda.

Zahtjev jevrejskih naseljenika za deložaciju Palestinaca na temelju vlasništva prije 1948. godine strateška je prijetnja moralnoj opravdanosti stotina hiljada Izraelaca koji žive na imanjima koja su pripadala Palestincima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments