Snijeg koji je do jučer u Novom Pazaru padao 48 sati bez prestanka, stvorio je brojne probleme i kolaps u saobraćaju. Izgleda da i ove godine niko od nadležnih institucija, koje se bave ovim problemom, nije očekivao snežno vrijeme usred zime, pa su grad i okolina bili zavijani.

Kada su Novopazarci pogledali sa prozora u nedjelju, u kasne sate, mogli su da vide pravu zimsku idilu. Konačno pada sneijg! Svuda se bijeli i vazduh je čist. piše Danas.

Međutim ta prelijepa zimska slika nije bila takva za one koji su ujutru krenuli na posao ili uopšte izašli iz kuće, jer su ulice bile neočišćene, napolju je bilo klizavo, a oni koji su pokušali da otputuju negde van grada, u tome su bili spriječeni, jer su putevi bili neprohodni.

Najgore u svemu je bilo to da i oni koji su ostali u kućama nisu mogli da uživaju u toploti svog doma, jer brojna naselja i ulice nisu imale struju tog dana, zbog problema na elektromreži, koja je rijetko koju zimu dočekala spremna.

Direktor JKP “Čistoća“ Armin Mehović kaže za portal Danasa da su sa čićenjem ulica počeli juče, jer su čekali prestanak padavina.

“Krizni štab u Novom Pazaru donio je odluku da se JKP Čistoća dodijeli pet mašina od privrednika, dve od JKP ‘Vodovod i kanalizacija“, kao i kombinjerke od JP ‘Novi Pazar putevi’ i krenulo se u čišćenje sporednih ulica. Pošto nije bilo moguće očistiti sneg dok pada, po glavnim ulicama u gradu smo posipali so, ali to nije bilo toliko efektno, jer so ne reaguje kada je temperatura u minusu”, kaže on.

Prema istim informacijama, preduzeće trenutno raspolaže mašinama za čišćenje snijega, kao što su traktori, avanti i grederi, a svi radnici su na terenima i rade jednu smenu po 12 sati da sve dovedu u red.

Kako sagovornik lista “Danas” dodaje, ono što je napravilo najveći problem i stvorilo ledeno “kamenje“ je to što su mnogi građani čisteći snijeg iz svojih dvorišta, isti bacali po ulicama i time samo više doprineli klizavom kolovozu.

“Apelovao bih na sve građane da sneg, koji uklanjaju iz svojih dvorišta, ne sipaju po ulici, već da pored ograde naprave jednu ‘gomilicu’ koju će naši radnici pokupiti mašinama, kada dođe do njihovih kuća i na taj način spriječe dodatne probleme u saobraćaju. Takođe bih molio vozače da ne parkiraju vozila po trotoarima, naročito u Ulici 8. mart, jer time nam umnogome onemogućavaju čićenje i raskrčivanje snijega”, ističe Mehović.

Direktor je još dodao da zaliha soli za posipanje po putevima ima dovoljno, čak sto tona, pa je pozvao i građane da, ako nekome treba so za posipanje u svom dvorištu ili ulici, da dođu u prostorije JKP “Čistoće” i preuzmu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here