Untitled.png

Jedan od lidera Demokratskog frona u Crnoj Gori Milan Knežević kaže da će Crna Gora dobiti vladu sastavljenu po izbornoj volji građana od 30. avgusta.

– Mislim da nema razloga za zabrinutost da će se (Milo) Đukanović vratiti – kazao je Knežević gostujući na televiziji Prva, prenosi portal B92.

Na pitanje da li ima istine u pisanju pojedinih medija da je Demokratski front spreman da podrži manjinsku vladu, Knežević je rekao da je “to brutalna neistina”.

– Demokratski front bi na taj način izigrao povjerenje 135 hiljada građana koji su nas glasali. Mi bismo time odustali od naših programskih i ideoloških principa za koje smo se zalagali za vrijeme izborne kampanje i prihvatili bi da Srbi ne mogu da uđu u vladu… Opet bi se našli u vremenu Demokratske partije socijalista i onoj stigmatizaciji Srba. To su špekulacije, mi ih odbacujemo – poručio je on.

Knežević je kazao da je vjerovatno cilj tih špekulacija da izvrše pritisak na Demokratski front i njihovu namjeru da insistiraju na suspenziji Zakona o slobodi veroispovesti.

On je kazao da je stavljanje tog Zakona van snage uslov Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorko-primorske i ostalih eparhija u Crnoj Gori.

– Svaki pokušaj da se priča oko Zakona o slobodi vjeroispovesti izmjesti u neko buduće vrijeme, neki futur prvi ili drugi, predstavlja izigravanje izborne volje građana – poručio je Knežević.

On je rekao da je vjerski zakon probudio narod.

– Za sada imamo da je partija Dritana Abazovića protiv supsenzije Zakona o slobodi veroispovesti, a svi ovi ostali politički subjekti su spremni da učestvuju u izglasavanju suspenzije tog Zakona – kazao je Knežević.

Istakao je da u Beograd nije došao po instrukcije, već da su u pitanju privatni razlozi posjete glavnom gradu Srbije.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori teku rokovi i neophodno je da Milo Đukanović formalno dodijeli mandat Zdravku Krivokapiću kako bi mogao da započne konsultacije.

Govoreći o kadrovskim rešenjima i ministarskim pozicijama, Knežević podsjeća da su jasno saopštili da neće dozvoliti nikakve “eliminatorske uslove” za bilo kakva personalna rešenja.

– Niko od nas ne insistira na ministarskoj funkciji. Mi nismo razgovarali o resorima, ali nikako ne možemo da prihvatimo da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da pokrivaju resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde, Agenciju za nacionalnu bezbjednost, Ministarstva vanjskih poslova, Vojno obavještajnu agenciju i sve ono što podrazumijeva bezbjedonosni resor, jer je neko uplašen za državne interese Crne Gore ako Srbi budu u tim resorima – kazao je Knežević.

Upitan o Đukanovićevim izjava o stvaranju srpskog svijeta na relaciji Banjaluka-Podogorica-Beograd, Knežević kaže da je riječ o “paranoji odlazećeg diktatora”.

– To je čovjek koji ne može da se pomiri sa stvarnošću. Taj narativ o veliko srpske hegemonije i optuživanjem Aleksandra Vučića da je učestvovao u ovoj izbornoj kampanji i doprinio pobjedi Demokratskog fronta – predstavlja klasičan narativ koji je on zastupao i za vrijeme kampanje – dodao je Knežević.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, rekao je da će on biti njihov spoljnopolitički prioritet.

– Crna Gora će biti okrenuta ka Srbiji koja će izaći na nogama iz ove krize – kazao je Knežević i poručio da je Srbija bratska zemlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here