Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na današnjoj sednici Skupštine Kosova da je podrška rezoluciji o genocidu plemenita i primerena akcija.

Rekao je i da na Srbiju treba vršiti kontinuirani pritisak da prizna počinjene zločine na Kosovu u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, prenosi “Kosovo onlajn”.

“Danas podržavamo Rezoluciju povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, u Bosni. Ovo je plemenita i primerena akcija ne samo u ime Kosova, već pre svega u ime našeg univerzalnog čoveka, naše želje za mirom i pravdom. Srebrenica je najveći masakr, koji se dogodio na evropskom kontinentu nakon Drugog svetskog rata”, rekao je Kurti. 

Dodao je da su saradnici nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića “slobodni i da ima onih koji su na vlasti”. 

“Nadgrobni spomenici žale zbog nedostatka kazne počiniocima. Milošević, balkanski kasapin, umro je nekažnjen. Njegovi saradnici, preko 4.000 srpskih vojnika upućenih u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije, većina je ne samo slobodna, već ima i onih koji su na vlasti i donose odluke. Naravno, oni danas ne mogu ponoviti zločin i genocid, ali čine ono što mogu, skrivajući tela žrtava, ponekad skrivajući zločince ili ih hvaleći”, rekao je Kurti. 

Naglasio je da na politički vrh u Srbiji treba vršiti pritisak da prizna zločine. 

“Na političko rukovodstvo Srbije mora se vršiti nezaustavljiv pritisak, odasvuda, dok ne prepozna i prizna da je počinila zločine u Bosni, na Kosovu i u Hrvatskoj, da traži oproštaj i započne proces kažnjavanja zločinaca”, rekao je Kurti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here