Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Šejh Muhamed Ratib el-Nabulsi, rekao je: ”Jednom prilikom imao sam emisiju na jednom satelitskom kanalu, pa me je voditelj pitao: ”Jesi li ti sretan?” 

Rekao sam mu: ”Tako mi Allaha, vrlo sam sretan, i ne samo sretan, već vrlo sretan.”

Upitao je: ”Kako?”

Rekao sam: ”Ova sreća je slična osobi koja trpi zbog nečega. Nema čovjeka koji ne pati i ne trpi zbog nečega, ali Stvoritelj univerzuma mu je obećao Džennet širok kao nebesa i Zemlja.

Evo jednostavnog primjera: Čovjek živi kao podstanar u jednoj sobi sa petero djece, a njegov prihod mu nije dovoljan ni za osnovne životne potrebe. Nakon izvjesnog vremena dobio je potvrdu o deložaciji iz te sobe, a uz to ime velike dugove i pati zbog toga. Taj čovjek ima amidžu koji posjeduje 500 miliona, nema djece i poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Šta se dogodilo?

 U nasljednom pravu, u roku od jedne sekunde, astronomska suma od 500 miliona prenesena je sa ovog bogatog čovjeka koji je umro, na njegovog siromašnog bratića.

Međutim, zbog složenog postupka prenošenja imovine na nasljednika, on neće moći uzeti ni jedan dinar prije godinu dana. 

 Zašto on cijelu tu godinu živi sretno? Nije pojeo ni zalogaj hljeba kako treba, niti je kupio sebi odjeću. 

Uzvišeni Allah, objavio je: ”Kako može biti jednak onaj kome smo lijepu nagradu obećali, i koju će dobiti, i onaj kome smo dali da se naslađuje u životu na ovome svijetu, a koji će, poslije, na onome svijetu u vatru ubačen biti?” (El-Kasas, 61.) 

Jedan od razloga neizmjerne sreće vjernika je upravo taj što mu je Allah obećao Džennet. 

U tom smislu je i ajet: ”Reci: ‘Neka se zato Allahovoj blagodati i milosti raduju, to je bolje od onoga što gomilaju.’” (Junus, 58.)

Kada vjeruješ u Allaha, ti se raduješ i sretan si. 

Kada otkriješ da te Allah voli, sretan si.

Kada te Allah uputi na neko dobro djelo, raduješ se i sretan si. 

Kada si skrušen u namazu i zaplačeš na sedždi, ti si sretan. 

Kada učiš Kur’an i to učenje ostavi pozitivan traga na tebe, sretan si. 

Kada vidiš svoju čestitu ženu, odgojene sinove i čedne kćeri, raduješ se i sretan si. 

Stoga vam želim reći sljedeće: ‘Reci mi šta te čini sretnim, kazat ću ti ko si.’ 

U bilo kojoj situaciji, svejedno da li si siromašan, bogat, prezadužen, zdrav, bolestan, imaš novu i prostranu kuću ili nemaš uopće kuće, svejedno da li si oženjen ili nisi, da li imaš djecu ili nemaš, u svim ovim situacijama, ako tvoj odgovor ne bude: ‘Nema nikoga na zemlji ko je sretniji od mene, osim onoga ko je bogobojazniji od mene’, znaj da sa tvojim imanom i vjerovanjem nešto nije uredu.” 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here