U mjestu Rudare kod Zvečana, na magistralnom putu ka graničnom prelazu Jarinje na sjeveru Kosova, i u ponedjeljak ujutro su zabilježene blokade puta, ali je situacija mirna.

Desetine kamiona punih pijeska blokirali su magistralni put Mitrovica – Leposavić, ka prelazu Jarinje.

Uz blokadu nema većeg broja ljudi, niti policije. Na putu prema Jarinju jutros nije bilo ni patrola KFOR-a, osim povremenog helikopterskog nadletanja terena.

Lokalno stanovništvo kreće na posao, prelazeći pješice dio koji je blokiran.

Situacija na sjeveru Kosova i u gradu Mitrovici jutros je mirna nakon odluke Vlade Kosova da odloži početak primjene odluke o reciprocitetu na srpska dokumenta.

Na glavnom mostu koji deli grad na severni većinski srpski i južni većinski albanski deo mogu se videti samo dva džipa KFOR-a, italijanskih karabinjera. Nije prisutna Policija Kosova.

Prema posljednjem saopštenju ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Svecle, u ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na severu Kosova, koji su i dalje zatvoreni.

Prema odluci Vlade Kosova, mjere reciprociteta će se odložiti kada “ilegalne srpske strukture uklone sve barikade i omoguće slobodu kretanja ka prelazima Jarinje i Brnjak”.

“Ova odluka će se implementirati dok se ne uklone sve barikade i obezbijedi sloboda kretanja građana i robe. U trenutku uklanjanja barikada i prepreka, odluka će biti odložena do 1. septembra”, naveo je Svecla.

Do odluke o odlaganju primjene reciprociteta došlo je nakon niza konsultacija i sastanaka kosovskog državnog vrha sa međunarodnim predstavnicima, a posebno američkim ambasadorom na Kosovu Dzefri Hovenijerom.

Anadolu Agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here