Policija Kosova zatvorila je granične prelaze prema Srbiji na severu Kosova, Brnjak i Jarinje, nakon što su lokalni Srbi blokirali puteva pred početak primene recipročnih mera od strane Vlade Kosova.

Zamenik direktora Policije Kosova za region severa Besim Hoti potvrdio je za AA da su lokalni građani sa severa Kosova blokirali magistralne puteve od Mitrovice prema Laposaviću i prelazu Jarinje, te prema Zubinom Potoku i prelazu Brnjak.

Najpre su se u Severnoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i vozilima.

Ranije danas premijer Kosova Aljbin Kurti održao je sastanak Saveta bezbednosti Kosova na kome se razgovaralo o bezbednosnoj situaciji u zemlji, uoči početka primene recipročnih mera.

Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedeljak, 1. avgusta 2022. godine, počinje izdavanju privremenih deklaracijskim listova na graničnim prelazima osobama koje ulaze na Kosovo sa ličnim kartama Srbije. Takođe počinje dvomesečni proces preregistracije ilegalnih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, “PR“, “KM“, “PZ“ i slično, koje izdaje Srbija u tablice RKS (Republika Kosovo).

“Naše institucije su već razradile sve tehničke i administrativne procedure za sprovođenje ovih odluka”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

“Institucije Republike Kosovo ostaju posvećene i ujedinjene da odgovore na svaku bezbednosnu situaciju, uvek u koordinaciji i bliskoj saradnji sa našim strateškim partnerima”, navodi se.

Takođe, nastavlja se režim nalepnica kojima se prekrivaju simboli državnih oznaka Srbije na tablicama vozila iz Srbije do 31.oktobra 2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here