Od jutros više ne teče gas ka Nemačkoj kroz gasovod Severni tok 1, a neizvesno je da li će, posle desetodnevnog remonta, ponovo teći isporuke.

Od šest sati ujutro je, kako je najavljeno, zbog remonta, obustavljen tok gasa, prenose nemački mediji izjavu neimenovanog portparola kompanije “Nord Stream AG”.

Prema najavi operatera radovi na gasovodu trajaće do 21. jula, i tokom tih radova neće biti isporuka ka Nemačkoj.

Prema Saveznoj agenciji za mreže radovi bi trebalo pod normalnim uslovima da budu završeni u okviru najavljenog perioda.

U prošlosti su trajanje radove bilo je nešto drugačije od najavljenog vremena.

Ministar privrede Robert Habek računa sa najgorim scenariom, jer strahuje da bi Rusija mogla iskoristiti radove za potpunu obustavu isporuke i posle remonta.

Direktor Savezne agencije za mreže Klaus Miler potvrdio je da je od jutros potpuno obustavljena isporuka gasa preko Severnog toka 1.

“Šta će biti na kraju radova niko ne zna da kaže trenutno. Nećemo ni znati dan pre planiranog završetka radova”, dodao je on.

Miler je istakao da su potrošači gasa lobirali kod njegove agencije za prioritetni tretman u slučaju moguće racionalizacije gasa tokom grejne sezone.

Regulator će, kaže, odluku o raspodeli zasnovati na društvenom i ekonomskom uticaju i posledicama po lance isporuke.

Rusija je već u junu značajno smanjila količine koje isporučuje zapadnoj Evropi, uz obrazloženje problema zbog nedostajuće turbine.

Prema podacima Savezne agencije za mreže, Nemačka je dobijala svega oko 40 odsto gasa preko Severnog toka.

I preko drugih gasovoda je Nemačka dobijala manje količine gasa. Vlasti u Berlinu polaze od toga da bi isključenje Severnog toka 1 moglo trajati duže nego što je najavljeno, možda i do dve nedelje.

Međutim, od produženja remonta veći je strah da bi Severni tok i nakon radova mogao ostati bez gasa. Nemački vicekancelar i ministar privrede Habek rekao je da očekuje i najgori scenario.

“Sve je moguće, sve se može dogoditi. Može biti da će biti isporučivano više gasa, više nego ranije, ali može doći i do potpune obustave isporuka”, podvukao je on.

Taj strah deli i nemačka industrija, pre svega hemijska i farmaceutska, koja je veliki potrošač energije.

Direktor VCI Volfgang Grose Entrup rekao je da se industrija priprema za smanjenje ili čak obustavu isporuka.

Prema njegovim rečima, najpre bi probleme osetile kompanije na jugu i jugoistoku Nemačke zbog sistema gasovoda, dok bi sever i zapad mogao da se jednostavnije snabdeva preko luka.

U velikim kompanijama kao što su BASF, Merck ili TisenKrup u toku su pripreme za vanrednu situaciju. Iz TisenKrupa poručuju da su mogućnosti da se štedi gas u proizvodnji gotovo minimalne.

Ograničenja u snabdevanju gasom, kažu, značila bi i ogranicenja u proizvodnji.

Austrijska ministarka: 21. jul kritični datum za celu Evropu

Zbog remonta na gasovodu Severni tok 1, čiji početak je zakazan za danas, i Austrija će dobijati manje isporuke ruskog gasa, rekla je ministarka energetike Leonore Gevesler, koja smatra da će 21.jul, kada je planiran završetak radova, biti kritični datum za snabdevanje gasom cele Evrope.

“Niko danas ne može da prognozira da li će nakon remonta biti obnovljene isporuke u punom obimu”, kazala je Gevesler.

Remont će, kaže, imati posledice po popunjavanje austrijskih skladišta za gas.

Gevesler je poručila da se i pored toga može postići cilj vlade, a to je popunjenost skladišta od 80 odsto, ako nakon završetka remonta budu dogovorene količine gasa u punom obimu isporučivane.

“21.jul je kritični datum za snabdevanje gasom cele Evrope”, podvukla je ona.

Gasovod Severni tok 1 za direktno snabdevanje gasom Austrije nema ključnu ulogu.

“Austrija pretežno dobija isporuke ruskog gasa gasovodom preko Ukrajine. Ali potpunom obustavom isporuke preko Severnog toka 1 očekuje se i jasno smanjenje isporuka Austriji”, navela je ona.

Uobičajeni remont gasovoda Severni tok 1 ranije nije nailazio na veliku pažnju javnosti u Evropi, ali ove godine, zbog rata u Ukrajini i tenzija sa Rusijom, stvorio je nervozu na celom kontinentu, pa tako i u Austriji, jer se strahuje da kroz taj gasovod ni nakon okončanja radova ne potekne gas.

Izvor: RTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here