Bilateralni razgovori o pomorskom razgraničenju između Turske i Palestine u Istočnom Mediteranu donijet će pozitivne rezultate, izjavio je u ponedjeljak šef Hamasa Ismail Haniyeh, ističući da će “svaki korak koji će palestinska država poduzeti zajedno s Turskom biti u korist obje zemlje.”


Govoreći tokom intervjua za turski kanal Habertürk, šef Hamasa, Ismail Haniyeh je izjavio: „Turska prava u Istočnom Mediteranu naravno ne mogu biti otvorena za raspravu. Sve politike koje su u korist vlastitih interesa i sigurnosti Turske su njeno pravo. U isto vrijeme, kada uzmemo u obzir da je palestinska država također zemlja s obalom u Istočnom Mediteranu, ona ima ista prava. “

Haniyeh je izjavio da smatraju Tursku, Egipat, Iran i Saudijsku Arabiju važnim zemljama u regiji, dodajući da će približavanje Turske tim zemljama pozitivno utjecati na islamski svijet i Palestinu. Dodao je da bi bilo primjereno razgraničiti pomorske granice uz odobrenje zemalja u regionu.

Profesor Cihat Yaycı, bivši kontra-admiral turske mornarice i šef Centra za pomorske i globalne strategije na Univerzitetu Bahçeşehir, dao je slično misljenje u intervjuu za Daily Sabah.

Naglasio je da se većina zemalja u Mediteranskoj regiji neće usprotiviti tome, te da će to značajno ojačati pozicije Palestine dok Izrael nastavlja svoje neselektivne napade usmjerene na civile i civilnu infrastrukturu.

Izrael je stavio Gazu pod kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu, dok su aktivnosti palestinske obalske straže ograničene na 11 kilometara (6,84 milje) od obale.

“Potpisivanjem takvog sporazuma palestinski narod bi dobio kontrolu nad pomorskom zonom od 10.200 kvadratnih kilometara, što bi im otvorilo put da iskoriste sve resurse na moru”, naglašava Yaycı.

Nastavio je napominjući da će sporazum također omogućiti Turskoj da proširi svoju zonu pomorske jurisdikcije na Mediteranu, urušavajući planove Grčke i administracije kiparskih Grka u tom području. Jedina dosadašnja prepreka sporazumu između Turske i Palestine je bila saradnja Palestinske uprave, na čelu sa Mahmudom Abbasom, sa Izraelom, Grčkom i drugim državama umjesto Turske.

Ukoliko Hamas pobijedi na predstojećim izborima, što je vrlo vjerovatno, očekuje se zaokret u politici Palestinske uprave, koja će se nakon toga fokusirati na saradnju sa Turskom. Procjenjuje se da regija Istočnog Mediterana sadrži zalihe prirodnog gasa u vrijednosti od 700 milijardi dolara, prema procjenama američkog geološkog zavoda.

Pomorske ekskluzivne ekonomske zone daju državama prava na ekstrakciju prirodnih resursa

U novembru 2019. godine Turska i Libija potpisale su sporazum o pomorskom razgraničenju koji je pružio pravni okvir za spriječavanje bilo kakvih uzurpacija pomorskih prava, od strane regionalnih država. U skladu s tim, spriječeni su pokušaji grčke vlade da prisvoji ogromne dijelove kontinentalnog pojasa Libije, onda kada je politička kriza zadesila sjevernoafričku zemlju 2011. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here