Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da će Turska nastaviti odlučno progoniti teroriste bilo gdje da se nalaze.

U Ankari, glavnom gradu Turske, održana je pokazna vježba “Slobodna paljba-2021” koju su, osim ministra Akara, posmatrali načelnik Generalštaba turske vojske general Yasar Guler, brojni komandanti turskih kopnenih snaga te zamjenik premijera i ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj.

Nakon vježbe, održane pod sloganom “Moć paljbe”, Akar je u obraćanju izjavio da su uspješno završili još jednu važnu aktivnost koja jasno pokazuje postignuća i kapacitete Oružanih snaga Turske.

Istakao je da pomno prate dešavanja u regionu po pitanju odbrane i sigurnosti te poduzimaju sve potrebne mjere predostrožnosti, dodajući da je Turska pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana postala važan akter na globalnom nivou, čime je proširila svoju sferu utjecaja.

“Dužnost turskih oružanih snaga je da učine sve što je potrebno za sigurnost 84 miliona naših građana, naših granica, prava i interesa, posebno našeg suvereniteta i nezavisnosti, odnosno da štitimo naša prava i interese na kopnu, na moru i u zraku. Dužnost turskih oružanih snaga je da učine sve potrebno za naš suverenitet i nezavisnost”, kazao je Akar.

Posebno je naglasio značaj efikasne i respektabilne vojske.

“Turski vojnici na najbolji mogući način su ispunili i nastavljaju da ispunjavaju svoje dužnosti. Na taj način turske snage održavaju respektabilnu poziciju u našem regionu, ali i u svijetu, posebno u NATO-u, a nastavljaju to i dalje činiti,” rekao je ministar odbrane Turske.

Dodao je također da nema nikakve razlike između terorističke organizacije PKK i YPG, sirijskog ogranka te terorističke organizacije.

“Nadamo se da ćemo spasiti naš narod od pošasti terorizma. Od 24. jula 2015. godine na sjeveru Iraka neutralizirano je 18.641 terorista. Uključujući i sjever Sirije, ukupan broj neutralisanih terorista iznosi 32.800”, rekao je Akar.

Anadolu Agency (AA)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here