Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnih incidenata u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kada su viđeni pojedinci kako veličaju svirepe zločine i osuđene ratne zločince, napadaju određene zajednice govorom mržnje, a u nekim slučajevima i direktno podstiču na nasilje.

Saopštenje se odnosi na incidente koji su se dogodili na nekoliko lokacija u entitetu Republika Srpska u BiH, uključujući Bijeljinu, Prijedor, Foču, Gacko, Višegrad i Brčko, kao i u Priboju i Novom Pazaru u Srbiji, prenosi Glas Amerike (VOA).

Portparolka UNHCR-a u Ženevi Liz Trosel, istakla je da su u incidentima, koji su se dogodili za vrijeme Božića prošlog vikenda, učestvovale veće grupe ljudi, koji su, hodajući u povorci sa bakljama, skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladićai pjevali nacionalističke pjesme pozivajući na ponovo preuzimanje nekih lokacija u bivšoj Jugoslaviji. U jednom incidentu, pojedinci su pucali u vazduh prolazeći pored lokalne džamije.

UN upozoravaju da postoji strah i rizik da će takvi činovi nastaviti da se događaju i intenziviraju tokom 2022, kada se izbori održavaju i u Srbiji i BiH.

Specijalna savjetnica za sprječavanje genocida Alis Vairimu Nderitu izrazila je sličnu zabrinutost i uznemirenje zbog toga što su u incidentima targetirane pojedine zajednice na osnovu etničkog ili vjerskog identiteta.

Vairimu Nderitu je ponovila apel na sve na odgovornim pozicijama da rade na izgradnji povjerenja i budućnosti u kojoj neće biti mjesta poricanju genocida, ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti.

Provokacije podrivaju mirni suživot na jugu Srbije

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, upozorila je da nedavne manifestacije ekstremnog nacionalizma i provokacije podrivaju mirni suživot u etnički i kulturno raznovrsnim regijama južne Srbije. Istakla je koliko je značajno učiti lekcije iz prošlosti, kao i koliko je važno da vlasti osude i spriječe takve izlive diskriminacije i mržnje.

Dva incidenta su se nedavno dogodila u Priboju. Na skupu kojem su prisustvovali i policijski službenici, puštana je pjesma u kojoj se poziva na ponavljanje genocida u Srebrenici, a spominje se i Vukovar. Drugi incident se dogodio za pravoslavni Božić – lokalni mediji objavili su snimak na kojem se vidi grupa ljudi sa upaljenim bakljama koji na ulicama pjevaju stihove „Božić je, Božić je, pucaj u džamije“. Oba incidenta osudili su najviši zvanični Srbije kao i predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je posjetio Priboj 12. januara i poručio da će svi odgovorni za probleme biti kažnjeni.

“Mi moramo da učimo svoju zemlju da moramo živjeti zajedno”, izjavio je predsjednik Srbije i poručio da država neće imati milosti za one koji hoće da sruše mir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here