Zvaničnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Sylvie Briand izjavila je u petak da nema potrebe za masovnom vakcinacijom, ni velikim kampanjama imunizacije protiv virusa majmunskih boginja koji trenutno pogađa razne dijelove svijeta.

Dr Sylvie Briand, direktorica za spremnost i prevenciju epidemija i pandemija WHO-a govorila je o “Izbijanju majmunskih boginja u više zemalja” na specijalnom brifingu za države članice WHO-a na 75. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

“Ovo je zoonoza, što znači da se prenosi sa životinja. Ali, nažalost, još ne znamo koji je životinjski rezervoar za ovaj virus”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, ova bolest endemska u više od devet zemalja u Africi, gdje su posljednjih godina zabilježene epidemije.

Napomenula je da je do sada u cijelom svijetu prijavljeno oko 200 slučajeva i rekla da bi se taj broj u narednim danima mogao povećati.

“Ne preporučujemo zabranu putovanja ili ograničenja i moramo nastaviti komunicirati o onome šta znamo. Poenta je da samo trebamo preduzeti prave mjere”, dodala je ona.

Anadolu Agency (AA)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here